Aktualności
25 kwietnia 2023"Żywienie seniorów w domach opieki – planowanie i organizacja posiłków" - bezpłatne szkolenie, 17 maja br.
Racjonalne żywienie osób starszych jest jednym z głównych czynników wpływających na utrzymanie zdrowia, dobrego samopoczucia a także w wielu przypadkach jest elementem procesu leczniczego. Wraz z wiekiem organizm ulega zmianom, które wpływają na procesy trawienia i przyswajania składników odżywczych. Dlatego tak ważne jest, aby seniorzy otrzymywali odpowiednio zbilansowane posiłki, dostosowane do ich potrzeb.
Serdecznie zapraszamy 17 maja 2023 r. o godz. 12:00 na BEZPŁATNE SZKOLENIE pt. "Żywienie seniorów w domach opieki – planowanie i organizacja posiłków”.
Szkolenie skierowane jest do dyrektorów, kierowników oraz pracowników Domów Pomocy Społecznej, ośrodkach wsparcia oraz innych placówek opiekuńczych, którzy chcą poznać zasady racjonalnego żywienia osób starszych.
Dzięki szkoleniu dowiesz się:
- jakie są zasady żywienia osób starszych,
- jakie są najczęstsze problemy związane z żywieniem seniorów,
- jak zapobiegać niedożywieniu i odwodnieniu osób starszych,
- jakie przepisy prawne dotyczą żywienia osób starszych w domach pomocy społecznej oraz ośrodkach wsparcia,
- na co zwrócić szczególną uwagę planując jadłospis dla seniorów,
- jakie narzędzia mogą Ci pomóc w definiowaniu dziennego zapotrzebowania, tworzeniu jadłospisów z oznaczeniem alergenów oraz przeliczaniu kaloryczności i wartości odżywczych.
Szkolenie poprowadzi Pani mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz - ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, dietetyk, konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej.
WIĘCEJ INFORMACJI i formularz bezpłatnego zapisu na stronie => https://bit.ly/3H6v6l1
Prelegent:
mgr inż. Joanna Jaczewska-Schuetz
Ekspert Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej, dietetyk, konsultant merytoryczny z zakresu edukacji żywieniowej. Współrealizator działań w programach prozdrowotnych ze szczególnym uwzględnieniem zwalczania nadwagi i otyłości oraz promowania prawidłowych nawyków prozdrowotnych. Zajmuje się opracowywaniem i upowszechnianiem zaleceń żywieniowych. Autorka publikacji naukowych i popularnonaukowych dotyczących prawidłowego żywienia oraz dietoterapii. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, obecnie pracownik Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego-PZH-PIB (Zakład Edukacji Żywieniowej).
Rejestracja:
Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest wypełnienie formularza rejestracyjnego dostępnego pod linkiem => https://bit.ly/3H6v6l1
Organizator:
Wolters Kluwer Polska